Złe tłuszcze trans

Tłuszcze dzielą się na te dobre, które są niezbędne w prawidłowo skonstruowanej diecie i te złe, których spożycie należy ograniczyć do minimum. Tłuszcze trans to chyba najmniej pożądane przez nasz organizm składniki. Produkowane są podczas procesu utwardzania tłuszczy roślinnych, które naturalnie występują w ciekłej postaci. Znajdują się w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w margarynach, żywności przetworzonej oraz w tłuszczach piekarniczych. Czym grozi nam nadmierne spożywanie tłuszczy trans? Powodują zmiany w metabolizmie glukozy, co w ramach postępowania, może prowadzić do rozwoju cukrzycy drugiego typu, zwiększają ilość groźnego cholesterolu, czego skutkiem mogą być choroby serca. Dodatkowo, spowalniają lub nawet hamują produkcję dobrych tłuszczy, omega 3, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Według naukowców spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczy trans koreluje dodatnio z podwyższonym poziomem agresji i drażliwości. Nadmiar tłuszczy trans wpływa więc niekorzystnie nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale też na naszą psychikę oraz nastrój.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)