Zalety jedzenia gorzkiej czekolady

Głównym grzechem wszystkich łasuchów jest ich zbyt głęboka miłość do czekolady. W przypadku odmiany białej lub mlecznej smakołyku ta słabość jest dosyć słusznie potępiana przez dietetyków. Jednak zupełnie inaczej przedstawia się sytuacja czekolady gorzkiej, czyli zawierającej ponad 70% kakao. Posiada ona tak wiele dobroczynnych właściwości, że raczenie się tym przysmakiem to prawdopodobnie najsmaczniejszy sposób dbania o zdrowie. Za niezwykłe działanie ciemnej czekolady odpowiadają zawarte w niej związki flawonowe. Jako antyoksydanty działają one antyrakowo i opóźniają proces starzenia się komórek. Co więcej, przyspieszają one przepływ krwi w mózgu, przez co przeciwdziałają stanom demencji i problemom z pamięcią (nawet chorobie Alzheimera). Obniżając poziom cholesterolu, związki te minimalizują także ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca. Poza tym, jak każda czekolada, także ten gorzki smakołyk skutecznie poprawia nastrój, ponieważ powoduje wytwarzanie hormonu szczęścia: serotoniny.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)