Przyczyny i skutki alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa jest to nieprawidłowa immunologiczna reakcja organizmu na dany rodzaj pokarmu. By zdiagnozować alergię, należy się upewnić, że reakcja taka jest powtarzalna. Może się ona ujawnić w dowolnej chwili, jednak zazwyczaj jej pierwsze objawy zauważalne są u małych dzieci. Alergia bywa genetyczna, jednak bywa, że pojawia się ona, gdyż do diety dziecka zbyt szybko wprowadzono produkty stałe. Jej objawy bywają bardzo różnorodne, dlatego też niekiedy trudno jest ją zdiagnozować. Najczęstsze alergeny to krowie mleko, jajka, zboża, ryby oraz owoce morza, orzechy, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, mięso oraz przyprawy. Tak więc niemal każdy produkt spożywczy może wywoływać alergię pokarmową. Najbardziej skuteczną metodą leczenia jest wyeliminowanie z diety żywności, która uczula. Bywa to nieco skomplikowane w przypadku alergii na składniki często spotykane w gotowych produktach. Należy bowiem dokładnie analizować wszystkie etykiety znajdujące się na opakowaniach z żywnością, żeby nie natknąć się na alergen. Z tego powodu też alergicy przed zamówieniem posiłku w restauracji muszą się zawsze upewnić, czy wybrana przez nich potrawa nie zawiera uczulającego produktu. Bywa jednak, że przy leczeniu wymagane są także środki farmaceutyczne. W ten sposób na pewno uda się wyeliminować wszelkie reakcje alergiczne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)