Pietruszka – niezbędna w każdej diecie

Spożywanie i korzystanie z dobroczynnych właściwości wielu warzyw ma długowiekową tradycję. Do tego rodzaju roślin należy pietruszka. Co więcej, to także takie warzywo, które w kulinariach i medycynie naturalnej wykorzystuje się kompleksowo: dotyczy to jej korzenia i natki. Korzeń pietruszki jest bogaty w zapobiegające anemii żelazo, regulujący pracę serca potas, czy cenny dla funkcjonowania układu nerwowego magnez. Pietruszka pomaga szczególnie przy dolegliwościach kobiecych: reguluje procesy menstruacyjne, dzięki właściwościom rozkurczającym łagodzi związane z cyklem bóle w podbrzuszu. Wywar z warzywa pomaga zaś w problemach z pęcherzem moczowym. Z kolei natka dostarcza dziennej dawki witaminy C, jest też źródłem witaminy A, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Co istotne, pietruszkę można mieć zawsze pod ręką, by z jej pomocą dbać o zdrowie: zasuszona lub zamrożona zachowuje swoje właściwości. Ze względu na jej wzmacniające działanie warto spożywać ją w okresach szczególnego osłabienia organizmu.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)