Mało znane zalety cytryny

Powszechnie bardzo popularne jest dodawanie plasterka cytryny do herbaty lub napojów chłodzących, ale na uwadze ma się głównie kwaskowaty smak tego owocu oraz zawartą w nim wysoką dawkę witaminy C. Tymczasem cytryna posiada znacznie więcej leczniczych właściwości, które sprawiają że jej regularne spożywanie to wspaniały sposób na dbanie o zdrowie. Zawarte w niej mikroelementy to potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo i cynk, a także witaminy: B1, B2, B3, B6. Obecne w soku pektyny wspomagają proces detoksykacji organizmu, pobudzane jest trawienie, a tym samym: przyspiesza się przemiana materii. Najlepszy sposób na spożywanie cytryny to wyciskanie z niej soku i rozrabianie go w szklance wody. Taki napój jest nie tylko orzeźwiający, wpływa też zbawiennie na podrażnioną błonę śluzową gardła, niszcząc bakterie, likwidując obrzęk i ból. Ponadto to bardzo dobry sposób na nawodnienie zmęczonego lub przegrzanego ciała. Sok z cytryny wzmocni też zęby i dziąsła, zminimalizuje także ryzyko zawału i udaru, ponieważ obniża poziom cholesterolu.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)