Lecznicze właściwości jabłek

Według popularnego angielskiego powiedzenia, regularne jedzenie jabłek wpływa tak dobrze na ludzki organizm, że eliminuje ryzyko wielu chorób, a w konsekwencji zbyt częste konsultacje z lekarzem nie są konieczne. Główna zaleta tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, która działa wspomagająco na funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawarte w skórce owocu pektyny pomagają organizmowi pozbywać się toksyn, a ponadto obniżają poziom cholesterolu, przez co chronią przed chorobami układu krążenia. Inne cenne składniki jabłek to potas, żelazo i inne sole mineralne. Nie ma mądrzejszego i przyjemniejszego dbania o zdrowie, niż dostarczanie ciału korzystnych dla niego substancji, których spożywanie sprawia jednocześnie kulinarną przyjemność. Polska jest krajem szczególnie uprzywilejowanym, jeżeli chodzi o różnorodność odmian jabłek. Zależnie od preferencji smakowych, łatwo znaleźć taki gatunek tych owoców, który urozmaici i wzbogaci codzienną dietę – zarówno w postaci surowych owoców, jak też ich pysznych przetworów.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)