Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor reprezentuje grupę warzyw, będących skarbnicą cennych mikroelementów i substancji mających zbawienny wpływ na kondycję ludzkiego organizmu. Kluczowym składnikiem tego warzywa, dla którego jedzenie pomidorów jest wystarczającym powodem, jest likopen. To dzięki niemu pomidor ma piękną, czerwoną barwę. Składnik ten jest także silnym antyutleniaczem, o właściwościach antynowotworowych i zapobiegających starzeniu się tkanek. Dzięki niemu spożywanie pomidorów to wspaniała inwestycja we własne zdrowie, element profilaktyki zawału serca, miażdżycy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, odpowiedzialnej za właściwe widzenie. Co ciekawe, likopen znacznie lepiej przyswaja się z pomidorowych przetworów: keczupów i koncentratów. Mają one te same właściwości, co świeże warzywa. A inne składniki pomidorów to potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt i miedź, beta karoten, witaminy K, PP i z grupy B. To także świetne źródło witaminy C: dorodny pomidor pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)