Ciasto marchewkowe – zdrowie i pyszny smak idą w parze!

Wszyscy chcemy wyglądać pięknie, młodo i szczupło. Niestety, większość z nas przepada także za słodyczami i słonymi przekąskami, które mogą mieć niszczący wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Istnieje jednak sposób na to, by połączyć te dwa bieguny! Jest nim ciasto marchewkowe, które pokochasz Ty, Twoja rodzina i znajomi. Wystarczy zetrzeć na tarce trzy duże marchewki, dodać szklankę mąki pełnoziarnistej, pół szklanki oleju, pół szklanki cukru i dwa jajka, a następnie wszystko połączyć. Po czterdziestu minutach pieczenia w 180 stopniach ciasto będzie gotowe. Ważne, by mąka była pełnoziarnista lub razowa, gdyż taka zawiera dużo błonnika wpływającego zbawiennie na trawienie i pracę jelit. Marchewka natomiast jest drogocennym źródłem wielu witamin [między innymi A, B1 i B2], a także składników mineralnych. Dla urozmaicenia do ciasta dodać można orzechy lub bakalie, które oprócz pysznego smaku są gwarancją cennych witamin, między innymi z grupy B. Dobrym dodatkiem będzie również cynamon lub gałka muszkatołowa. Musisz spróbować!

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)