Co kryje się od nazwą czerwonki?

Czerwonka, zwana też dyzentią, to zakaźna choroba jelit, powodowana przez bakterie. Do zakażenia może dojść poprzez spożycie żywności, na której znajdują się mikroby czerwonki lub brak elementarnej higieny osobistej (zwłaszcza mycia rąk przed posiłkiem). Niebezpieczne jest zwłaszcza jedzenie niemytych warzyw, nieprzebadanego czerwonego mięsa oraz picie nieznanej wody gruntowej: dbanie o zdrowie to więc sprawa zachowania rozsądku. Do objawów choroby należą: osłabienie, gorączka oraz nieprawidłowości w wypróżnianiu i wyglądzie ekskrementów. Mijają one co prawda po kilku dniach, jednak brak reakcji na objawy choroby grozi doprowadzeniem organizmu do stanu wycieńczenia, co może być groźne także dla życia chorego. Poza tym zdarza się, że czerwonka nie daje żadnych objawów, mimo tego że chory jest nosicielem szkodliwych drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest nieustanne dbanie o higienę i odpowiedzialne podejście do sprawy czystości – zarówno w obrębie własnego ciała, jak i w przestrzeni sanitarnej i kuchennej.

Witaj na moim blogu! Serwis prowadzę aby dzielić się z Wami zdobyta przeze mnie wiedzą. Jestem lekarzem w jednym z Katowickich szpitali. Na codzień spotykam się z wieloma chorobami. Wpisy jakie tutaj zamieszczam są autentyczne. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści na stronie. Zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)